Се мери со една чаша: Посна проја без јајца и јогурт која ќе ја обожавате

popara18 март, 20251min00
676

Проја е идеален прилог кој може да се јаде наместо леб со полнети пиперки, сарма, но и како појадок или вечера со шолја јогурт и домашна пршута.

Сепак, посната проја може да биде исто толку вкусна и сочна како и нејзината мрсна верзија.

Во продолжение ви претставуваме рецепт за посна каша, која сме сигурни дека ќе ја подготвите и надвор од постот.

Она што е важно е да користите една шолја како мерка за сите состојки.

Состојки:

3 чаши пченично брашно
3 чаши пченкарно брашно
2 чаши обична вода
1 чаша кисела вода
1 чаша масло
2 лажички сол
1 прашок за пециво

Подготовка:

Во длабок сад измешајте ги сите суви состојки, па додадете ја водата, киселата вода и маслото.

Сè измешајте со жица или жица за матење.

Смесата можете да ја истурите во плех обложен со хартија за печење или пак да ја ставите во калапи за мафини.

Само треба да ги намачкате калапите со масло и брашно или претходно да ставите хартиени чаши.

Загрејте ја рерната на 200 степени, па печете околу 20 минути.