(Рецепт)  Ризото со зелка за пост со масло


Ризото со зелка на масло е едноставно и вкусно јадење, идеално за посни денови, кое ќе ве засити и воодушеви со своето богатство на вкусови.
Состојки:
1-2 главици кромид
1 морков
1 чаша сецкани домати во сопствен сок од конзерва
Сол, бибер, мелен пипер, куркума, коријандер, копар по вкус
Маслиново масло
1 чаша ориз
Четвртина глава зелка
Подготовка:
Ова рижото е едноставно и вкусно јадење за време на постот. Комбинацијата од зеленчук, зачини и ориз го прави совршено јадење кое е и заситно и хранливо. Уживајте во благата арома на зелката, додека зачините додаваат богатство на вкус.
На маслиново масло пропржете го ситно сечканиот кромид додека не стане стаклест. Додадете го ренданиот морков и продолжете со пржењето. Во смесата додадете ги сечканите домати од конзерва, сол, бибер, пиперка, куркума и мелен коријандер, па сè добро измешајте. Измијте го оризот и додадете го во тенџерето. Пржете го неколку минути со зеленчукот.
Ситно исецкајте ја зелката и додадете ја во тавата. Покријте сè со 3 чаши вода, промешајте и варете на средна топлина додека оризот не ја впие водата. Кога оризот ќе се свари, а зелката ќе омекне, посипете со копар и убаво измешајте. Послужете топло, со свеж леб.

Совет:
Можете да ја исечете зелката на поголеми парчиња за погусто, „помесесто“ ризото или на помали парчиња ако сакате полесна, понежна текстура.


Фото: Принтскрин/stvarukusa

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

(ФОТО) Овие СВЕТСКИ ЅВЕЗДИ слават Велигден по православни обичаи: Некои ја смениле вера поради своите предци, други поради љубов…

Многу светски ѕвезди чии имиња звучат како Холивуд имаат сосема различно потекло. Немојте да се …