Ризото со зелка на масло е едноставно и вкусно јадење, идеално за посни денови, кое ќе ве засити и воодушеви со своето богатство на вкусови.
Состојки:
1-2 главици кромид
1 морков
1 чаша сецкани домати во сопствен сок од конзерва
Сол, бибер, мелен пипер, куркума, коријандер, копар по вкус
Маслиново масло
1 чаша ориз
Четвртина глава зелка
Подготовка:
Ова рижото е едноставно и вкусно јадење за време на постот. Комбинацијата од зеленчук, зачини и ориз го прави совршено јадење кое е и заситно и хранливо. Уживајте во благата арома на зелката, додека зачините додаваат богатство на вкус.
На маслиново масло пропржете го ситно сечканиот кромид додека не стане стаклест. Додадете го ренданиот морков и продолжете со пржењето. Во смесата додадете ги сечканите домати од конзерва, сол, бибер, пиперка, куркума и мелен коријандер, па сè добро измешајте. Измијте го оризот и додадете го во тенџерето. Пржете го неколку минути со зеленчукот.
Ситно исецкајте ја зелката и додадете ја во тавата. Покријте сè со 3 чаши вода, промешајте и варете на средна топлина додека оризот не ја впие водата. Кога оризот ќе се свари, а зелката ќе омекне, посипете со копар и убаво измешајте. Послужете топло, со свеж леб.
Совет:
Можете да ја исечете зелката на поголеми парчиња за погусто, „помесесто“ ризото или на помали парчиња ако сакате полесна, понежна текстура.
Фото: Принтскрин/stvarukusa