Секој дел од глуварчето – од коренот до цветот – има своја цел за одржување на здравјето.
Глуварчето (Taraxacum officinale) не е само обичен ливадски цвет – неговите лековити својства го прават вреден здравствен сојузник.
Оваа билка ја стимулира функцијата на бубрезите и црниот дроб, го намалува холестеролот, ја зајакнува крвта и помага при алергии. Секој дел од глуварчето – од коренот до цветот – има своја цел за одржување на здравјето.
Корисни својства на глуварчето
Коренот на глуварчето е богат со калиум пред цветањето, додека наесен содржи инсулин, кој ја поддржува здравата цревна микрофлора.
Цветовите се користат за подготовка на сируп кој помага во детоксикација на телото.
Листовите имаат силно диуретично дејство, го подобруваат варењето и можат да се додаваат во салати.
Глуварчето го стимулира лачењето на жолчката, ги отстранува токсините, го намалува воспалението и го регулира нивото на шеќер во крвта, што го прави корисен за луѓето со дијабетес. Исто така, го стимулира метаболизмот и помага при губење на тежината, бидејќи промовира елиминација на вишокот течности од телото.
Природни мелеми и чаеви од глуварче
Маслото од глуварче се прави со потопување на цветовите во растително масло, кое потоа се загрева и се остава да се отстои. Овој мелем се користи за нега на кожата.
Чајот од глуварче се пие три пати на ден пред јадење и може да се подготви од цветови или лисја. Стеблата на глуварчето традиционално се користат за отстранување на вирусни брадавици – едноставно нанесете го „млекото“ од стеблото на проблематичната област додека не се исуши.
Раните пролетни листови од глуварче се одлични за подготовка на салати и чорби, а се препорачуваат за бремени жени, доилки и жени во менопауза. Цветовите се берат напладне, кога се најотворени и треба да се берат на места подалеку од загадување.
Мед од глуварче – природен сируп за здравје
Со цветови од глуварче се прави домашен сируп, познат и како „мед“, кој е одличен за зајакнување на имунитетот и смирување на кашлицата кај децата.
Состојки:
– 100 гр цветови од глуварче со стебла
– 1 лимон
– 750 мл зовриена вода
– 500 гр шеќер
Начин на подготовка: Истурете ги сечканите стебла и цветови со врела вода, додадете го исечканиот лимон и варете на тивок оган 30 минути. Процедете, додадете шеќер и варете уште 15 минути. Истурете го врелиот сируп во стерилизирани тегли и чувајте го на темно, ладно место.
Внимателно кога користите глуварче
Глуварчето не се препорачува за луѓе со жолчни камења, панкреатитис или чир на желудникот и дуоденумот. Исто така, луѓето на терапија со литиум треба да ја избегнуваат.
Оваа моќна билка, достапна насекаде околу нас, е вистински подарок на природата кој помага да се одржи здравјето на природен начин.