Дознајте која храна е најхранлива и како може да го поддржи здравјето на вашето тело
Изборот на храна е многу важен за вашето целокупно здравје. Храната богата со хранливи материи вклучува корисни микро и макронутриенти, како што се витамини, минерали, протеини, влакна и здрави масти, како што се омега-3 масните киселини.
А еве кои намирници се најхранливи и како го поддржуваат вашето здравје.
1. Лосос
Масните риби, како лососот, се богати со омега-3 масни киселини. Ова се есенцијални хранливи материи, што значи дека можете да ги добиете само од храна. Секоја клетка во вашето тело има потреба од омега-3 масни киселини. Тие се неопходни за правилно функционирање на вашиот:
– мозок
– очи
– срце
– крвни садови
– бели дробови
– имунолошки систем
– ендокриниот систем
Порција од 100 грама див атлантски лосос содржи околу 2,2 грама омега-3 и 25,4 грама висококвалитетни животински протеини. Исто така, обезбедува витамини и минерали, вклучувајќи магнезиум, калиум, селен и витамини од групата Б.
Лососот е вкусен и прилично лесен за подготовка. Исто така, има тенденција да ве засити со релативно малку калории.
Кога купувате риба, секогаш проверувајте дали доаѓа од одржливи извори.
2. Сардини
Сардините се мали, масни риби кои можете да ги јадете цели, вклучувајќи ги органите, коските и другите хранливи делови. Тие ја содржат речиси секоја хранлива материја што му е потребна на вашето тело.
Како и другите масни риби, и сардините се богати со омега-3 масни киселини, кои се добри за срцето.
Дополнително, сардините имаат малку жива во споредба со поголемите риби.
Оваа намирница има само 27 калории, го чисти организмот од токсини и го регулира шеќерот.
Намирница која убедливо најмногу ја разредува крвта и ги намалува шансите за срцев или мозочен удар
3. Кељ
Кељот е зелен, лиснат зеленчук кој е богат со витамини, минерали, влакна, антиоксиданси и разни биоактивни соединенија. Овој вид зеленчуци, како кељот и зелката, исто така содржат соединенија кои се борат против ракот.
Обезбедува витамини Ц, А, К и Б6, калиум, калциум, магнезиум, бакар и манган. Порција од една чаша содржи само 9 калории.
4. Морска трева
Постојат многу видови на морска трева и начини на кои може да се користат во храната. На пример, нори се користи за завиткување суши.
Алгите обезбедуваат минерали како што се калциум, железо, магнезиум и манган.
Богата е и со јод, минерал кој вашето тело го користи за производство на хормони на тироидата.
Некои истражувања со епрувета и животни сугерираат дека полисахаридите и другите хранливи материи во морските алги може да имаат антиоксидантни својства, што значи дека можат да помогнат во заштитата од оксидативен стрес кој придонесува за воспаление и други здравствени проблеми.