Четири популарни намирници предизвикуваат сало на стомакот, тврди нутриционист

од Vladimir Zorba
90 прегледи

Здрав дигестивен систем е клучот за здраво тело. Рамнотежата на цревната микробиота влијае на апсорпцијата на хранливи материи, метаболизмот и управувањето со тежината. Иако постојат многу вкусни намирници кои го поддржуваат здравјето на цревата, некои популарни опции – дури и оние кои се рекламираат како здрави – може да предизвикаат надуеност, проблеми со варење и да ја нарушат рамнотежата на бактериите во цревата. Нутриционистот и диететичар Триста Бест откри која храна е најштетна за здравјето на дигестивниот систем и може да придонесе за таложење на маснотии во пределот на стомакот.

1. Овошен јогурт

Јогуртот може да биде одличен извор на пробиотици и протеини – но само ако го избереме вистинскиот. „Овошните верзии често содржат големи количини на додаден шеќер, што може да предизвика скокови на шеќерот во крвта и да ја наруши рамнотежата на вашата цревна микробиота“, вели Триста Бест за SheFinds. Таа препорачува наместо тоа да се одлучите за обичен грчки јогурт и да додадете свежо овошје и малку мед за природна сладост и корисни бактерии – без непотребни адитиви.

2. Енергетски барови со гранола

Иако гранола баровите се удобна закуска, многу од нив содржат големи количини шеќер и вештачки состојки кои можат да предизвикаат ненадејни енергетски падови и негативно да влијаат на цревата. Бест советува: „Сметајте ги домашните барови од овес, ореви и датуми како поприродна и поздрава опција“.

3. Протеински барови

Протеинските барови често се прогласуваат за здрави закуски, но многу од нив содржат вештачки засладувачи и воспалителни масла кои можат да го нарушат варењето и да промовираат зголемување на телесната тежина. Наместо тоа, нутриционистот препорачува повеќе природни алтернативи како грст јаткасти плодови со темно чоколадо или домашни енергетски топки направени од цели состојки.

4. Преливи за салати без маснотии

Иако салатите често се сметаат за синоним за здрава исхрана, преливите можат да имаат спротивен ефект. За да ги заменат мастите, производителите често додаваат шеќери и конзерванси кои промовираат воспаление и го нарушуваат дигестивниот систем. Бест советува да користите маслиново масло и балсамико оцет или преливи на база на авокадо како поздрава опција која го поддржува варењето.

Повремено уживање во омилените грицки нема значително да му наштети на вашето здравје, но доколку се стремиме кон рамнотежа во варењето и сакаме да спречиме таложење маснотии, најдобар избор е целосната и минимално обработена храна.

Слични содржини