Четири намирници кои помагаат да се намали ризикот од рак

Урамнотежената исхрана која дава приоритет на храната од растителна основа како цели зрна и мешунките, додека го ограничува црвеното месо и преработената храна, може да игра клучна улога во намалувањето на ризикот од рак.

Иако ракот е под влијание на неколку фактори – исхрана, генетика и животна средина – здравиот начин на живот може да помогне да се намали ризикот од развој на оваа сложена болест. Според нутриционистот Do Thi Lan од Tham An General Hospital во Ханој, иако ниту една диета не може целосно да го спречи ракот, исхраната богата со растителна храна, цели зрна и ограничување на преработената храна може да го подобри животниот век и здравјето.

Еве четири намирници кои можат да ви помогнат да го намалите ризикот од рак:

Цели житарки

Цели зрна, кои ги задржуваат сите три дела од зрното – јадрото, ендоспермата и микробот – се извор на хранливи материи. Зрното е богато со влакна, кои го помагаат варењето и промовираат редовно празнење на цревата, што може да го намали ризикот од рак на дебелото црево. Микробите, преполни со витамини, здрави масти и фитонутриенти, се неопходни за целокупното здравје.

Во исто време, ендоспермата богата со скроб обезбедува енергија и мали количини на протеини и витамини. Вклучувањето на цели зрна како овес, киноа и кафеав ориз во вашата исхрана може да помогне во спречување на рак.

Овошје и зеленчук

Исхраната богата со овошје и зеленчук го намалува ризикот од рак како што се оние на устата, грлото, гркланот, хранопроводникот, желудникот и белите дробови. Оваа растителна храна е богата со антиоксиданси, кои ги штитат клетките и го намалуваат ризикот од рак на дебелото црево, панкреасот и простатата.

Дополнително, овошјето и зеленчукот се полни со витамини и имаат малку шеќер, што ги прави здрави за срцето и помагаат за управување со крвниот притисок и дијабетесот. Редовното консумирање на овошје и зеленчук помага во контрола на тежината и придонесува за подолг и поздрав живот.

Боб

Гравот, вклучително соја, мунг грав, црн грав и грав, е богат со фитоестрогени, особено изофлавоните во сојата, кои ги регулираат хормоните, го намалуваат воспалението и обезбедуваат силен антиоксиданс ефект. Овие својства помагаат во спречување на рак на дојка и простата.

Црниот и црвениот грав исто така содржат антоцијани – моќни антиоксиданси кои ја штитат ДНК, го намалуваат ризикот од мутации и придонесуваат за долговечност. Вклучувањето на гравот во вашата исхрана нуди бројни придобивки за превенција од рак.

Риба

Рибата е одличен извор на протеини, витамини од групата Б и есенцијални минерали како што се калиум и селен. Тој е особено богат со омега-3 масни киселини, кои се наоѓаат во рибите како што се лососот, скушата, харингата и сардините и се познати по нивните здрави својства за срцето. Омега-3 го намалува воспалението, спречува хронични болести и може да придонесе за долговечност. Редовното консумирање риба со висока содржина на омега-3 може да го поддржи целокупното здравје и да го намали ризикот од рак.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното