Медот е една од
највредните намирници по своите лековити својства и може да се препорача на
сите, без разлика дали се работи за здрави луѓе кои се грижат за превенција од
болести и зачувување на здравјето, или за луѓе кои имаат одредени здравствени
проблеми.
„Точно, има луѓе
кои можат да бидат алергични на мед, но тој процент е исклучително мал, е под 1
процент, не се препорачува ниту за деца под една година, а и после тоа треба да
се воведе во детскиот диета многу постепено“, предупредува нутриционистот Никола Роца, раководител на
Центарот за природна исхрана Нутрименс, пишува 24сата.хр.
Имено, медот е
густа и тешка храна, која може да предизвика грчеви кај децата со чувствително
варење, па затоа се препорачува да се избегнува додека детето не наполни една
година.
Покрај тоа, медот
може да содржи спори бактерии кои можат да предизвикаат ботулизам, акутна
состојба предизвикана од токсини од бактерии, кај толку мали деца.
Од друга страна,
ако детето има алергија на полен, може да биде алергично на медот од овие
растенија, и воопшто на медот, па затоа треба малку по малку да се воведува во
исхраната. Доколку забележите осип, чешање на кожата или детето се жали на
грчеви по консумирање мед, можно е да се работи за алергиска реакција и добро е
да се консултирате со педијатар. Сепак, за повеќето други, медот делува како
природна терапија и може да се препорача за дневен внес без ограничување.
- Точно е дека
треба да внимаваме да го консумираме умерено, бидејќи е богат со шеќер и содржи
многу калории. Сепак, еден грам мед содржи околу 4 калории, а една мала лажичка
мед има околу 5 грама, додека голема лажица може да содржи и до 20 грама мед. Со
оглед на тоа дека станува збор за густа храна која е слатка, нутритивно богата
и заситувачка, во повеќето случаи, по лажичка или две, обично веќе не можеме да
ја јадеме, па тешко ќе биде да се претера со внесот на калории само со мед,
вели нутриционистот.
Ниту
дијабетичарите не треба да се „плашат“ од него, бидејќи шеќерот содржан во
медот доаѓа во едноставна форма која нашето тело може оптимално да ја користи,
како храна за мозокот и другите органи, а со други вредни состојки секако е
подобар засладувач од многу што обично се користат.
Многу истражувања
веќе докажаа дека нашето тело задржува повеќе калциум од храната доколку
обичниот шеќер се замени со мед, а истото важи и за магнезиумот. Медот е
корисен и за спортисти или луѓе кои се изложени на тешки физички напори,
бидејќи обезбедува брз извор на енергија за подолг период, а денес е познато
дека има силно антиоксидативно дејство. Затоа е добро и за здравјето на крвните
садови, односно на кардиоваскуларниот систем.
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Медот е една од
највредните намирници по своите лековити својства и може да се препорача на
сите, без разлика дали се работи за здрави луѓе кои се грижат за превенција од
болести и зачувување на здравјето, или за луѓе кои имаат одредени здравствени
проблеми.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">„Точно, има луѓе
кои можат да бидат алергични на мед, но тој процент е исклучително мал, е под 1
процент, не се препорачува ниту за деца под една година, а и после тоа треба да
се воведе во детскиот диета многу постепено“, предупредува <span style="mso-spacerun:yes"> </span>нутриционистот Никола Роца, раководител на
Центарот за природна исхрана Нутрименс, пишува 24сата.хр.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Имено, медот е
густа и тешка храна, која може да предизвика грчеви кај децата со чувствително
варење, па затоа се препорачува да се избегнува додека детето не наполни една
година.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Покрај тоа, медот
може да содржи спори бактерии кои можат да предизвикаат ботулизам, акутна
состојба предизвикана од токсини од бактерии, кај толку мали деца.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Од друга страна,
ако детето има алергија на полен, може да биде алергично на медот од овие
растенија, и воопшто на медот, па затоа треба малку по малку да се воведува во
исхраната. Доколку забележите осип, чешање на кожата или детето се жали на
грчеви по консумирање мед, можно е да се работи за алергиска реакција и добро е
да се консултирате со педијатар. Сепак, за повеќето други, медот делува како
природна терапија и може да се препорача за дневен внес без ограничување.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">- Точно е дека
треба да внимаваме да го консумираме умерено, бидејќи е богат со шеќер и содржи
многу калории. Сепак, еден грам мед содржи околу 4 калории, а една мала лажичка
мед има околу 5 грама, додека голема лажица може да содржи и до 20 грама мед. Со
оглед на тоа дека станува збор за густа храна која е слатка, нутритивно богата
и заситувачка, во повеќето случаи, по лажичка или две, обично веќе не можеме да
ја јадеме, па тешко ќе биде да се претера со внесот на калории само со мед,
вели нутриционистот.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Ниту
дијабетичарите не треба да се „плашат“ од него, бидејќи шеќерот содржан во
медот доаѓа во едноставна форма која нашето тело може оптимално да ја користи,
како храна за мозокот и другите органи, а со други вредни состојки секако е
подобар засладувач од многу што обично се користат.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Многу истражувања
веќе докажаа дека нашето тело задржува повеќе калциум од храната доколку
обичниот шеќер се замени со мед, а истото важи и за магнезиумот. Медот е
корисен и за спортисти или луѓе кои се изложени на тешки физички напори,
бидејќи обезбедува брз извор на енергија за подолг период, а денес е познато
дека има силно антиоксидативно дејство. Затоа е добро и за здравјето на крвните
садови, односно на кардиоваскуларниот систем.</span>