Препорака е што почесто на трпезата да го имаме овој вид зеленчук: зелка, кељ, карфиол, затоа што тој претставува вистинска ризница на здравјето. Многу истражувања потврдиле дека состојката сулфорафан од кељот делува превентивно против карцином, особено карцином на желудник, односно бактеријата H. Pylori. Благодарение на сулфорафинот, кељот штити од сончевото зрачење и е одличен за заштита на срцето и васкуларниот систем од воспалителни ...
Препорачливо е да го имате што почесто на трпезата, бидејќи ова растение од семејството зелка (зелка, кељ, карфиол) претставува вистинско богатство на здравјето. Многу истражувања потврдија дека состојката сулфорафан од бриселско зелје (прокељ) има превентивно дејство против ракот, особено ракот на желудникот, односно бактеријата „B. Pylori“. Благодарение на сулфорафанот, бриселското зелје штити од сончево зрачење и е одлично за заштита на ...