За многумина чоколадото е незаменлив дел од новогодишните празници. Сепак, одгледувањето класично какао има своја горчлива страна. Според тоа, една швајцарска стартап компанија работи на алтернатива – производство на какао во прав во биореактор. Станува збор за компанијата Food Brewer, чиј состав на какао е деловна тајна. Она што не е тајна е дека од костариканското какао се извлекуваат клетки кои повторно растат во биореакторот, односно се ...
За многумина чоколадото е неизоставен дел од новогодишните празници. Меѓутоа, одгледувањето класичното какао има своја горчлива страна. Поради тоа, една швајцарска стартап компанија работи на алтернативата – производството на какао во прав во биореактор. Станува збор за компанијата „Food Brewer“, чиј состав на какао е деловна тајна. Она што не е тајна е дека од костариканското какао извлекуваат клетки кои повторно растат во биореакторот, ...