Ново спроведената студија открива дека дневното консумирањето на дополнителни порции на храна богата со флавоноиди може да го намали ризикот од деменција за 28%, особено за лицата со висок крвен притисок, депресија и висок генетски ризик. Најголемо намалување на ризикот било забележано кај лицата коишто на дневно ниво консумирале најмалку две од следните работи: пет шолји чај, една чаша црно вино и половина порција бобинки. Флавоноидите се ...
Една нова студија открива дека јадењето шест дополнителни порции храна богата со флавоноиди дневно може да го намали ризикот од деменција за 28 проценти, особено кај оние со висок крвен притисок, депресија и висок генетски ризик. Најголемо намалување на ризикот е забележано кај луѓето кои консумирале најмалку две од следниве на дневно: пет шолји чај, една чаша црвено вино и половина порција бобинки. Флавоноидите се природни супстанции кои се ...
Една нова студија открива дека јадењето шест дополнителни порции храна богата со флавоноиди дневно може да го намали ризикот од деменција за 28%, особено кај оние со висок крвен притисок, депресија и висок генетски ризик. Најголемо намалување на ризикот е забележано кај луѓето кои консумирале најмалку две од следниве на ден: пет шолји чај, една чаша црвено вино и половина порција бобинки. Флавоноидите се природни супстанции кои се наоѓаат во ...