Охрид, 19. септември 2024 (ОХРИДПРЕС) – Според истражувањето спроведено од британски научници, одредени видови преработена храна може значително да го зголемат ризикот од дијабетес тип 2. Станува збор за намирници кои содржат високо ниво на калории, шеќер, масти и сол. Научниците идентификуваа четири видови ваква храна: солени грицки, производи од животинско потекло како преработено месо, готови оброци и пијалоци засладени со шеќер или вештачки ...

Според истражувањето спроведено од британски научници, одредени видови ултрапреработена храна може значително да го зголемат ризикот од дијабетес тип 2. Таа храна содржи високо ниво на калории, шеќер, масти и сол. Научниците идентификуваа четири видови храна кои се најризични: солени грицки, производи од животинско потекло како преработено месо, готови оброци и пијалоци засладени со шеќер или вештачки засладувачи. Истражувањата покажаа дека овие ...