Јогуртот е производ добиен од ферментација или варење на млекото со помош на специфични бактерии, а се наведува и како намирница која го намалува ризикот од дијабетес тип 2. Тој претставува неверојатен извор на калциум и фосфор, минерали неопходни за правилниот развој и раст на коските и забите. Содржи и значителна количина витамин Б2, неопходен за правилното клеточно дишење и добивање енергија од јаглехидратите, мастите и некои аминокиселини. ...

Јогуртот е производ кој се добива со ферментирање или вриење млеко со помош на специфични бактерии, а се вели дека е храна која го намалува ризикот од дијабетес тип 2. Тој е одличен извор на калциум и фосфор, минерали неопходни за правилен развој и раст на коските и забите. Исто така, содржи значителни количини на витамин Б2, неопходен за правилно клеточно дишење и добивање енергија од јаглехидрати, масти и некои амино киселини. Рибофлавинот е ...