Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е еден од клучните хранливи материи за нормално функционирање на организмот. Освен што го зајакнува имунитетот, учествува во создавањето на колаген и ја стимулира регенерацијата на ткивата. Иако неговиот недостаток често се смета за редок, истражувањата покажуваат дека недостатокот на витамин Ц сè уште влијае на голем број луѓе, особено на постарите лица и хоспитализираните пациенти. ...
Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е еден од клучните хранливи материи за нормално функционирање на телото. Покрај зајакнувањето на имунолошкиот систем, учествува во производството на колаген и ја стимулира регенерацијата на ткивата. Иако неговиот недостаток често се смета за редок, истражувањата покажуваат дека недостатокот на витамин Ц сè уште ги погодува голем број луѓе, особено постарите лица и хоспитализираните пациенти. ...

