Лебот е основна намирница во многу делови од светот, но не сите видови леб се подеднакво корисни за нашето здравје. Посебно лебот направен од рафинирано брашно може да предизвика воспаление во телото поради високиот гликемиски индекс, ниската содржина на влакна и присуството на адитиви и конзерванси. Овие фактори може да предизвикаат нагли скокови на шеќерот во крвта и проблеми со здравјето на цревата. Нутриционистката Лиза Ричардс нагласува ...

Лебот е главен производ во многу диети ширум светот и се ужива во различни форми и вкусови. Сепак, не е секој леб еднаков кога станува збор за неговите ефекти врз нашето здравје. Некои видови леб, особено оние од рафинирано брашно, можат да предизвикаат воспаление во телото. Ова се должи на високиот гликемиски индекс, ниската содржина на влакна и присуството на адитиви и конзерванси. Овие фактори може да доведат до скокови на шеќерот во крвта и ...

Лебот е главен елемент во многу исхрани ширум светот. Сепак, не е секој леб еднаков кога станува збор за неговите ефекти врз нашето здравје. Некои видови леб, особено оние од рафинирано брашно, можат да предизвикаат воспаленија во телото. Ова се должи на високиот гликемиски индекс, ниската содржина на влакна и присуството на адитиви и конзерванси. Тие фактори може да доведат до скокови на шеќерот во крвта и здравствени проблеми на цревата. Затоа ...