Ретко кој не сака помеѓу оброците нешто „да грицне“. Затоа денес ви предлагаме крекери со лелено семе. Состојки: 120 гр бело пченично брашно 40 гр интегрално брашно 40 гр ржано брашно 10 гр ленено семе 150 мл вода 1 лажичка афион во зрно 1 лажичка сол 5 лажици маслиново масло Подготовка: Ставете го лененото семе во 150 мл вода, 5 минути по почетокот на вриењето, на тивок оган. Оставете ги семките да се изладат. Во повеќенаменски миксер ставете ...
Потребно е: 250 гр шеќер, 50 гр мелени ореви, 6 шолји пиво, 5 чаши масло, 1 прашок за пециво, брашно по потреба, 150 гр шеќер во прав, кокосово брашно или мелени ореви за посипување џем по желба. Подготовка: Замесете мазно тесто од брашно, прашок за пециво, масло и пиво. Подготвеното тесто одвојте го на неколку „грутки“, во зависност од саканата големина на кифличките. На набрашнета површина расукајте ја грутката од тестото во круг со дебелина ...
Овие посни марокански колачиња се комбинација од богати вкусови на путер од кикирики, цимет и ванила, а нивната ронлива текстура ги прави совршена слатка закуска со чај или кафе. Состојки: 350 гр путер од кикирики 100 мл масло 325 гр брашно 100 гр шеќер во прав 1 кесичка ванилин шеќер 1 лажичка цимет Подготовка: Овие миризливи колачиња се инспирирани од традиционалните марокански рецепти и носат комбинација од путер од кикирики, цимет и ванила ...
Пост. Строги правила. Па, може и нешто слатко…како посни ружички на пример… Состојки: 600 гр брашно 1 прашок за пециво 1 ванилин шеќер 2 лажици шеќер во прав 3 лажици млеко од соја (во прав) 300 мл топла вода 200 мл масло крем или џем со малку маснотии шеќер во прав Подготовка: Измешајте ги сите суви состојки, а потоа во тенок млаз додадете масло и вода истовремено. Откако ќе го измешате тестото, веднаш расукајте го и со чаша извадете „коцки“ ...