Приказна од угостителската индустрија открива колку навистина заработуваат келнерите, кој остава бакшиш и зошто работата е и профитабилна и брутална. Келнерите, професионалци кои секојдневно издржуваат една од најтешките работ, балансираат помеѓу хаосот од нарачки, очекувањата на гостите и бакшишот што често прави разлика помеѓу просечна и добра заработка. 19-годишна келнерка од луксузен хотел со пет ѕвездички во Германија предизвика лавина од ...
Финансии / Банкарство КОЈ ТРЕБА ДА ГО ПЛАТИ ДАНОКОТ ЗА БАКШИШ? – даночни нејаснотии во Србија кога во дигиталната ера бакшишот повеќе не е исклучиво „во готово“ 27.11.2025 Праксата во регионот и во светот за оданочување на напојницата за усгостителскиот персонал е различна. Во повеќето европски земји, бакшишот е вообичаен, но најчесто формално решен. Од минатата година, Хрватска го дефинираше даночниот третман на бакшишот, па износот до 3.360 ...
„Имам плата од 2.500 евра и уште 1.500 евра бакшиш“, напишала 19-годишна келнерка на „Редит“ (Reddit), откривајќи колку месечно заработува во луксузен ресторан во еден хотел – и тоа во Германија. Препорачано Работи 40 часа неделно, а уште осум часа неделно поминува на втора работа. Секоја заработена пара ја вложува во обука за професионална пилотка, пишува Merkur. Тврди дека се откажала од многу работи, редовно тренира и речиси воопшто нема ...

