Процесот на подготовка на саке, кој потекнува од древната јапонска култура, е признаен од УНЕСКО како „нематеријално културно наследство“, за што производителите се надеваат дека ќе поттикне интерес за традиционалното оризово вино, како на светско ниво, така и во Јапонија – земјата од каде што потекнува напитокот, а каде што популарноста се намалува. Агенцијата за образование, наука и култура на Обединетите Нации – УНЕСКО вклучува практики, ...

Древната јапонска култура процес на подготовка на саке е признаена од УНЕСКО како „нематеријално културно наследство“, за што производителите се надеваат дека ќе поттикне интерес за традиционалното оризово вино, како на светско ниво, така и во Јапонија – земјата откаде што потекнува напитокот, а каде популарноста се намалува. Агенцијата за образование, наука и култура на Обединетите Нации – УНЕСКО вклучува практики, уметнички дела или вештини на ...