Жалфијата има многу придобивки, но важно е да се користи со претпазливост, особено во форма на чај. Во сезоната на вируси, многу луѓе претеруваат со консумирање чаеви , мислејќи дека тие секогаш се корисни. Сепак, треба да се биде внимателен со чајот од жалфија. Жалфијата содржи хемикалијата тујон, која може да биде токсична, особено во големи количини. Тујонот е поврзан со невротоксичност, напади и оштетување на црниот дроб и нервниот систем. ...
Од сите видови чаеви што постојат (а ги има многу), црниот чај е меѓу најпопуларните. Кога не се пие сам, често служи како основа за популарни мешавини како чај, Ерл Греј, англиски појадок и друго. „Црниот чај е вид чај што потекнува од Кина и е направен од растението Camellia sinensis – истото растение од кое се прават бели, зелени и улонг чаеви“, вели за Real Simple Џејми Адамс, магистер по медицински науки, родителска диететичарка, RPYT, ...
Жалфијата има многу придобивки, но важно е да се користи со претпазливост, особено во форма на чај. Во сезоната на вируси, многу луѓе претеруваат со консумирање чаеви , мислејќи дека тие секогаш се корисни. Сепак, треба да се биде внимателен со чајот од жалфија. Жалфијата содржи хемикалијата тујон, која може да биде токсична, особено во големи количини. Тујонот е поврзан со невротоксичност, напади и оштетување на црниот дроб и нервниот систем. ...

