Д-р Светлана Станишиќ, доктор по физичка хемија, предупредува каде се греши кога се подготвува туршијата за зимница. Вистинската ферментација бара само сол, вода и потопен зеленчук. Туршијата има лековито дејство врз дигестивниот систем, а има тврдења дека дури помага и во регулирањето на шеќерот во крвта. Зошто киселата зелка е здрава и колку е корисна природната ферментација за имунитетот и доброто здравје, откри Светлана Станишиќ, доктор по ...

Зимата без мирис на домашна сарма тешко може да се замисли! И додека секоја домаќинка тврди дека токму нејзиниот рецепт е најдобар, едно е сигурно – вистинската сарма започнува со совршено кисела зелка. Добрата вест е дека за тоа повеќе не ви треба ниту буре ниту денови на чекање! Со само неколку едноставни чекори, зелката може да се закисели брзо, лесно и без грешка. Брз метод – зелка подготвена за сарма за 48 часа Најпрво отстранете ги ...