И покрај децениската популарност на микробрановите печки, многу луѓе сè уште се прашуваат како тие влијаат на храната и дали се навистина безбедни за употреба. За да се разјаснат ваквите дилеми, доволно е да се знаат неколку факти – еден од најважните е дека микробрановите печки не ја менуваат значително хранливата вредност на храната, што е токму она за што се грижат многу луѓе. Електричната енергија произведува електромагнетни бранови ...

Првично користени за радар и други технологии, моќта на микробрановите печки првпат била искористена специјално за загревање храна во 1947 година. До крајот на 60-тите години комерцијалните микробранови печки биле доволно мали и евтини за да станат додатоци во модерната кујна. А до 70-тите научниците почнале да се прашуваат како оваа форма на електромагнетно зрачење може да влијае врз храната што ја загрева. Готвењето во микробранова печка ...