Урамнотежената исхрана која дава приоритет на храната од растителна основа како цели зрна и мешунките, додека го ограничува црвеното месо и преработената храна, може да игра клучна улога во намалувањето на ризикот од рак. Иако ракот е под влијание на неколку фактори – исхрана, генетика и животна средина – здравиот начин на живот може да помогне да се намали ризикот од развој на оваа сложена болест. Според нутриционистот Do Thi Lan од Tham An ...
Исхраната не може во целост да го спречи ракот, но може да игра клучна улога во неговата превенција и закрепнување. Експертите истакнуваат дека правилниот избор на храна може да го намали ризикот од враќање на болеста. Ракот е една од најтешките болести на денешницата, а неговото рано откривање и адекватен третман може значително да ги зголеми шансите за закрепнување. Иако исхраната не е единствениот фактор за развој на тумори, одредени ...