Кељот со право се смета за хранлив извор, богат со витамини А, Ц, Е и К. Само една чаша варен кељ обезбедува дури 493 микрограми витамин К , или 410 проценти од препорачаната дневна вредност, објавува Index.hr. Овој витамин е неопходен за здравјето на коските, правилното згрутчување на крвта и бројни други телесни функции. Сепак, иако кељот е одличен извор, има малку намирници што го надминуваат во овој поглед, според Health.com. Подолу, ви ...
Витаминот Ц е еден од најважните хранливи материи, кој во нашето тело игра клучна улога во одржувањето на доброто здравје. Иако често се препорачува кога сме настинати, тој претставува многу повеќе за нашето тело отколку само лек за настинка. Неговиот недостаток може да се манифестира на различни начини низ телото, а препознавањето на предупредувачките знаци е клучно за рано откривање на дефицитите и интервенција. Замор и слабост Витаминот Ц ...
Има многу придобивки од витаминот А, но клучот е во рамнотежата, бидејќи во преголема количина може да биде штетен. Еве ги придобивките, најдобрите извори и важноста на умереноста, пишува EatingWell. Витаминот А е витамин растворлив во масти, што значи дека се складира во масните ткива на телото. Достапен е во две форми: преформиран витамин А, кој се наоѓа во животински производи како млечни производи, јајца, месо и риба, и провитамин А, кој ...

