„Се сеќавам кога можев да купам килограм месо без да размислувам двапати“, вели еден пензионер на пазарот во Ѓорче Петров. Денеска, за многумина како него, килограм свинско или пилешко стана симбол на недостижност. Најобичното парче сирење, кашкавал или колбаси што некогаш беа во секоја фрижидерска полица, денес се купуваат „по малку“, ретко, само кога има причина… или гости. Цените на основните прехранбени производи одамна ги надминаа ...
Нова студија од јапонски научници сугерира дека јадењето кашкавал само еднаш неделно може да го намали ризикот од развој на деменција. Авторите на студијата анализирале податоци од речиси 8.000 испитаници, од кои половина јаделе кашкавал барем еднаш неделно, додека другата половина воопшто не јаделе. Тие откриле дека, по три години, испитаниците кои јаделе кашкавал имале 24 проценти помал ризик од развој на деменција во споредба со оние кои не ...
Нова студија од јапонски научници сугерира дека јадењето кашкавал само еднаш неделно може да го намали ризикот од развој на деменција. Авторите на студијата анализирале податоци од речиси 8.000 испитаници, од кои половина јаделе кашкавал барем еднаш неделно, додека другата половина воопшто не јаделе. Тие откриле дека, по три години, испитаниците кои јаделе кашкавал имале 24 проценти помал ризик од развој на деменција во споредба со оние кои не ...

