Толкувањето на ознаките на амбалажата често знае да биде предизвик за потрошувачите, особено кога два производа изгледаат речиси идентично, но носат различни нутритивни тврдења. Една од најчестите дилеми е разликата меѓу ознаките „без шеќер“ и „без додаден шеќер“. Во Македонија, како и во европските држави, производителите имаат законска обврска транспарентно да го наведат вкупното количество шеќер и неговиот извор. Токму поради тоа, на ...

Толкувањето на ознаките на амбалажата често знае да биде предизвик за потрошувачите, особено кога два производа изгледаат речиси идентично, но носат различни нутритивни тврдења. Една од најчестите дилеми е разликата меѓу ознаките „без шеќер“ и „без додаден шеќер“. Во Македонија, како и во европските држави, производителите имаат законска обврска транспарентно да го наведат вкупното количество шеќер и неговиот извор. Токму поради тоа, на полиците ...