Повеќе прехранбени продукти, како грчкото фета сирење, францускиот рокефор или италијанската пршута досега беа заштитени со нашата европска шема за географско потекло, но од сега ваква пракса ќе биде воведена и за занаетчиските и другите индустриски производи во ЕУ, соопшти портпаролот на Европската комисија за технолошки суверенитет и истражување Тома Рение. Помислете на италијанското стакло од Мурано, плочките од португалската Мадеира или ...

Брисел, 1 декември 2025 (МИА) – Повеќе прехранбени продукти, како грчкото фета сирење, францускиот рокефор или италијанската пршута досега беа заштитени со нашата европска шема за географско потекло, но од сега ваква пракса ќе биде воведена и за занаетчиските и другите индустриски производи во ЕУ, соопшти портпаролот на Европската комисија за технолошки суверенитет и истражување Тома Рение. - Помислете на италијанското стакло од Мурано, плочките ...

Повеќе прехранбени продукти, како грчкото фета сирење, францускиот рокефор или италијанската пршута досега беа заштитени со нашата европска шема за географско потекло, но од сега ваква пракса ќе биде воведена и за занаетчиските и другите индустриски производи во ЕУ, соопшти портпаролот на Европската комисија за технолошки суверенитет и истражување Тома Рение. – Помислете на италијанското стакло од Мурано, плочките од португалската Мадеира или ...

Во иднина, занаетчиските и индустриските производи во ЕУ ќе бидат заштитени со европска шема за географско потекло, исто како што веќе се заштитени прехранбените продукти како грчкото фета сирење, францускиот рокфор или италијанската пршута, објави портпаролот на Европската комисија за технолошки суверенитет и истражување, Тома Рение. “Помислете на италијанското стакло од Мурано, плочките од португалската Мадеира или германските ножеви од ...

Во иднина, производите од занаетчиството и индустријата во Европската унија ќе добијат заштита преку нова европска шема за географско потекло. Овој модел ќе делува на сличен начин како што веќе е случај со некои прехранбени производи, како што се грчкото фета сирење, францускиот рокфор или италијанската пршута. Оваа важна информација ја соопшти портпаролот на Европската комисија за технолошки суверенитет и истражување, Тома Рение. Тој нагласи ...