Високи концентрации на токсични „вечни хемикалии“ се пронајдени во секојдневните житни производи, вклучувајќи леб, тестенини и житарки за појадок, низ цела Европа. Истражувањето на Мрежата за акција против пестициди во Европа (PAN) покажа дека просечните нивоа на трифлуороцетна киселина (TFA) во овие прехранбени производи се до 100 пати повисоки отколку во водата од чешма, објавува The Guardian. Пер- и полифлуороалкилни супстанции (PFAS) се ...

Високи концентрации на токсични „вечни хемикалии“ се пронајдени во секојдневните житни производи, вклучувајќи леб, тестенини и житарки за појадок, низ цела Европа. Истражувањето на Мрежата за акција против пестициди во Европа (PAN) покажа дека просечните нивоа на трифлуороцетна киселина (TFA) во овие прехранбени производи се до 100 пати повисоки отколку во водата од чешма, објавува The Guardian. Пер- и полифлуороалкилни супстанции (PFAS) се ...

Неодамнешна студија на Европската мрежа за дејствување против пестициди (PAN) откри високи концентрации на токсични „трајни хемикалии“ во секојдневните житни производи низ цела Европа – вклучувајќи леб, тестенини и житарки. Според Гардијан, просечните количини на трифлуорооцетна киселина (TFA) во храната биле до 100 пати повисоки отколку во водата од чешма. „Трајните хемикалии“, т.е. супстанциите PFAS, се користат од 1950-тите и се речиси ...

Неодамнешна студија на Европската мрежа за дејствување против пестициди (PAN) откри високи концентрации на токсични „трајни хемикалии“ во секојдневните житни производи низ цела Европа – вклучувајќи леб, тестенини и житарки. Според Гардијан, просечните количини на трифлуорооцетна киселина (TFA) во храната биле до 100 пати повисоки отколку во водата од чешма. „Трајните хемикалии“, т.е. супстанциите PFAS, се користат од 1950-тите и се речиси ...

Неодамнешна студија на Европската мрежа за дејствување против пестициди (PAN) откри високи концентрации на токсични „трајни хемикалии“ во секојдневните житни производи низ цела Европа – вклучувајќи леб, тестенини и житарки. Според Гардијан, просечните количини на трифлуорооцетна киселина (TFA) во храната биле до 100 пати повисоки отколку во водата од чешма. „Трајните хемикалии“, т.е. супстанциите PFAS, се користат од 1950-тите и се речиси ...

Високи концентрации на токсични „вечни хемикалии“ се пронајдени во секојдневните житни производи, вклучувајќи леб, тестенини и житарки за појадок, низ цела Европа. Истражувањето на Мрежата за акција против пестициди во Европа (PAN) покажа дека просечните нивоа на трифлуороцетна киселина (TFA) во овие прехранбени производи се до 100 пати повисоки отколку во водата од чешма, објавува The Guardian. Пер- и полифлуороалкилни супстанции (PFAS) се ...